a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis.

a

Latest News

    No posts were found.

Онлайн Магазин Мога Йога > Здравословен Начин на Живот  > БЪДЕТЕ ЗДРАВИ ЧРЕЗ СИЛАТА НА АЩАНГА ЙОГА

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ ЧРЕЗ СИЛАТА НА АЩАНГА ЙОГА

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ ЧРЕЗ СИЛАТА НА АЩАНГА ЙОГА – Статия на Красен Стоянов от АЩАНГА ЙОГА ШАЛА

Трансформирайте ума и тялото си

Много е модерно да се говори за здравословен начин на живот напоследък. От както преподавам йога безброй хора ме питат ще ми помогне ли за този проблем или онзи. Казвам да, ще ви помогне и после не ги виждам до следващата ни среща, когато пак ме питат същото.

Пиша тази статия с надеждата да мотивирам повече хора да престанат само да говорят и четат, а да влязат в студията и да почнат да практикуват. Ако искат да са здрави и щастливи де.

А сега йога: (началния стих от Йога Сутра на Патанджали – авторитарния текст, който обяснява метода йога, целите и ефектите му. Патанджали нарича този метод Ащанга йога или осморния път)

Бъдете здрави с ащанга йога


Едно време загадъчна и достъпна за малцина практика, Ащанга йога вече се практикува от милиони хора по целия свят. Популярна заради способността си да контролира стреса, да генерира огромни количества сила и енергия, фокус и концентрация, Ащанга йога е завладяващ контрапункт на съвременния живот. Само с няколко движения (и подходящи техники за подравняване и дишане), Ащанга йога може да неутрализира влиянието на забързаното ни ежедневие и да помогне на нашето здраве.

Свами Шивананда описва красиво ползите за здравето ни от йога: „Можете да имате спокойствие на ума по всяко време чрез практиката на йога. Можете да имате спокоен сън. Можете да имате повече енергия, сила, жизненост, дълголетие и много добро здраве.“ Йога може да даде възможност на хората да преодолеят заболяванията и да придобият контрол над тяхното здраве и живот, дори да забравят необходимостта от посещение на болници през годините.

ЕФЕКТИТЕ НА АЩАНГА ЙОГА ВЪРХУ ТЯЛОТО.

ащанга йога здраво тяло


Можем да мислим за йога като наука, доказана в продължение на хиляди години. Без достатъчно кислород за генериране на енергия, тялото ни започва да натрупва млечна киселина, която причинява мускулна умора. Чрез бавните движения на йога, съчетани с целенасочено дишане, тялото получава достатъчно кислород, без да напряга сърцето. Цялата млечна киселина се отделя чрез позите за релаксация. Тялото ви се масажира, тонизира и стимулира отвътре и отвън, което подпомага храносмилателната, мускулната, скелетната, сърдечно-съдовата, лимфната, дихателната, пикочната и репродуктивната система, включително кожата, очите и косата.

ВЪРХУ ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ, СТАВИТЕ И ЦЕНТРАЛНАТА НЕРВНА СИСТЕМА – Йога работи върху гръбначния стълб, спомагайки за укрепването му и за постигането на правилна стойка, а на централната нервна система – като тонизира симпатиковия и парасимпатиковия контрол на нервите. Йога отваря и стабилизира ставите, което бързо увеличава обема на движение.

ВЪРХУ ХОРМОНАЛНАТА СИСТЕМА – Много йога пози работят върху жлезите с вътрешна секреция, стимулирайки епифизата, хипофизата, щитовидната жлеза и надбъбречните жлези, за да поддържат отделянето хормони в баланс.

ВЪРХУ ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА – храносмилателната система е друг бенефициент от редовната практика. Когато вдишаме дълбоко по време на практиката, диафрагмата се движи надолу, масажирайки храносмилателната система, а някои от позите упражняват нежен натиск върху органите. Позите изпълнявани по корем оказват натиск върху тънките черва, докато тези с усуквания предизвикват контракция на органите, които, когато се освободят, се насищат с нова, свежа кръв.

с ащанга йога работите за вашето здраве


ВЪРХУ КРЪВООБРАЩЕНИЕТО – Всички йога пози подобряват кръвообращението. Обърнатите пози дават на клапаните почивка и позволяват свежа кръв да тече към главата, без да се налага допълнително натоварване на сърцето. Практикуването на йога прави сърдечните мускули по-силни и осигурява масаж на сърцето.

ВЪРХУ ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА – Дихателната система се подобрява чрез различните дихателни техники (пранаяма). С дълбокото дишане поемаме кислород, който спомага за развитието на силни мускули и тъкани. Издишванията изхвърлят токсините от кръвта. И няколко минути медитация могат да имат магично въздействие върху тялото и душата.

Известни са стотици изследвания, цитиращи невероятните ползи от медитацията. Тя намалява стреса, изгражда имунната система, намалява болката и помага да се преодолее депресията, тревожността и стреса. Изгражда сивата материя в области в мозъка, които регулират емоциите и самоконтрола. Подобрява концентрацията и фокуса. Няколко минути медитация на ден може да има невероятни ефекти от главата до петите.

А сега си представете час и половина медитация в движение по време на личната ви Ащанга Майсор практика. Ефектикте са разтърсващи. Ащанга йога Майсор е автентичния, традиционен метод на преподаване на Ащанга йога. Много по-различен от класовете по Ащанга йога, които се предлагат по студиата. В Майсор метода всеки ученик (от абсолютно начинаещ до напреднал) получава лични инструкции в групова обстановка. Асаните се изучават една по една, бавно и последователно, съобразено с индивидуалните му възможности. По време на Майсор практиката, учениците от всички нива практикуват с техен собствен ритъм и собствена продължителност на дъха, а учителят наблюдава, асистира и коригира при изпълнението на асаните, за да се постигне правилно заучаване на основните принципи. Ashtanga Yoga Shala e първото място в България, където се предлага този уникален метод. Учителите ни са черпили и продължават да черпят знания от най-добрите в света и са отдадени на практиката. Ащанга йога Майсор е за тези, на които им е трудно да медитират в седнало положение и за тези, които обичат физическите предизвикателства. Докато трупате нечовешка сила и котешка гъвкавост тренирате ума си на фокус и концентрация.

ащанга йога може да практикувате в ащанга йога шала


Шри Шри Рави Шанкар обяснява:

„Качеството на нашия живот зависи от качеството на нашия ум. Външните обстоятелства са извън нашия контрол, но можем да контролираме това, което се случва вътре в нас, а когато нашият ум е в мир, ще бъдем и ние.“

Това е истинската сила на Ащанга йога. Когато вашите основни органи се масажират, циркулацията на кръвта се подобри и нивата на кислород се възстановят, вие сте се спасили от всички видове телесни заболявания и болежки. Когато придобиете контрол и върху ума си сте се спасили и от менталните и психически разстройства.

започнете вашата йога практика сега


Едномесечният курс „Въведение в Ащанга йога“ започва на втори юни Запишете се тук

ВИЕ СТЕ НА ХОД

Моля ви да споделите тази статия с приятелите си. Може някой точно от това да има нужда. Благодаря 🙂

Monica Angelova

No Comments

Остави отговор